Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, afirmă că USL „a cumpărat votul românilor prin minciună și populisme inimaginabile”, iar la nici 48 de ore de la anunțarea rezultatelor alegerilor „a și început să își arate adevărata față hidoasă” prin creșterea impozitelor și a taxelor și înghețarea pensiilor.
Daniel Buda a afirmat, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că USL și-a arătat adevărata „față hidoasă” și a decis, la 48 de ore de la alegeri, creșterea impozitelor și a taxelor locale, de la 1 ianuarie 2013, cu 16,05 la sută și înghețarea pensiilor și a salariilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Îmi exprim regretul față de maniera mincinoasă a acestui conglomerat numit USL, care a cumpărat votul românilor prin minciună și populisme inimaginabile. Iată că nici nu au trecut 48 de ore de la momentul anunțării rezultatelor oficiale de repartiție a mandatelor și USL a și început să își arate adevărata față hidoasă, efectele guvernării anti-europene producându-și consecințele în economia României și în buzunarele românilor. În prima ședință de Guvern de după alegerile parlamentare, cadoul oferit românilor de USL, pentru încrederea și votul masiv acordat în data de 9 decembrie, nu este altul decât creșterea impozitelor și taxelor locale de la data de 1 ianuarie 2013 cu 16,05 la sută, iar în loc de mult promisa creștere a pensiilor și salariilor – înghețarea lor”, a arătat Buda.
El a adăugat că promisiunile „goale” ale USL din campania electorală s-au văzut după ce Guvernul USL a mărit taxele și impozitele cu 16 la sută, a tăiat bonurile de masă pentru bugetari, a înghețat angajările la stat și a anunțat că nu se vor aloca 6 procente din PIB pentru educație.
„Toate promisiunile actualului Guvern se dovedesc acum că au fost minciuni bazate pe disperarea incomensurabilă de a câștiga alegerile parlamentare prin orice mijloace. USL și-a consolidat acum poziția de partid de stânga al României, partid mamut, care are posibilitatea să decidă și să adopte orice proiect legislativ fără niciun impediment, iar din păcate românii vor fi simpli spectatori și cei mai afectați de acest dezastru economic. Sunt absolut convins că românii, care le-au acordat votul de încredere duminică, cu ocazia alegerilor parlamentare, sunt «mândri» de realizarea lor”, a afirmat Buda în comunicat.
Guvernul a avizat majorarea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%, au declarat surse oficiale.
În luna octombrie, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanță publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern.
Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele și amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflația din perioada 2010-2012, și a arătat că s-a enervat că reprezentanții Ministerului Finanțelor nu l-au consultat și nu au explicat mai clar.
La acel moment, Ministerul Finanțelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre, spunînd că prognoza actuală privind rata medie a inflației pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, astfel că este necesară revizuirea analizei de impact și rediscutarea sa cu institutiile financiare internaționale cu ocazia următoarelor consultări.
Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanță, va sista în continuare plata unor indemnizații lunare reparatorii pentru o categorie de revoluționari, va limita gratuitățile la transportul feroviar și va păstra înghețate angajările în sistemul public
Aceste drepturi nu au mai fost acordate începând cu anul 2009, iar actualul guvern intenționează să blocheze plățile și anul viitor, conform unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor.
Surse oficiale au declarat că proiectul de ordonanță a fost aprobat de Guvern în ședința de miercuri.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflației autorităților locale, însă nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.
Premierul a fost întrebat de ce sunt majorate taxele de către Guvern. Ponta a explicat că Guvernul înștiințează autoritățile locale care este rata cumulată a inflației pe trei ani, „în care au dreptul dacă vor ei și dacă votează în Consiliul Local să actualizeze taxele”.
„Deci, eu nu măresc nicio taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, și anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor – n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100% sau cu 50%”, a susținut Ponta.
Premierul a mai susținut că „16% este rata cumulată a inflației, iar ei au voie conform legii +/-20%”.
„Adică pot să și le scadă cu 4% taxele, pot să și le mărească cu 16 plus 20, deci 36% maximum. Nu intervine Guvernul în finanțele publice locale, asta decid consilierii”, a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a mai declarat, miercuri, că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflația până nu se va înțelege foarte clar că Guvernul nu mărește aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflației se poate face doar de către autoritățile locale, dacă doresc.